Skip to content

Sokobanja
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Konaci Romanov
Pansion Sunny
Vila Živkoviæ, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Banjica

Anketa

Novu godinu proslaviæu:
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 8 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas270
mod_vvisit_counterJuce803
mod_vvisit_counterOve nedelje3732
mod_vvisit_counterOvog meseca21111
Vrh Ozrena - Leskovik @ 1174 mnv.
Veæinu sokobanjèana ako upitate koji je naviši vrh Ozrena pogrešno ce vam odgovoriti da je to Oštra cuka. Na ovaj netaèan podatak naiæi æe te i na nekim drugim sajtovima i u treæerazrednim turistièkim vodièima. Medutim, èinjenica je da se Oštra cuka (1075.mnv.) ne nalazi na Ozrenu, veæ na Devici na kojoj je najviši vrh Èapljinac (1187.mnv.), dok je najviši vrh Ozrena Leskovik (1174.mnv.). Taj vrh je bio cilj delu ekipe našeg portala u sastavu: Saša Miliæeviæ, Saša Stojanoviæ, Aleksandar Božoviæ i Vladimir Proloviæ. 


Maršruta
maršruta


Na put smo krenuli od mesta koje je poznato kao Vlasina, a sa kojeg se se put pruža ka selima Jezeru, Radenkovac i dalje ka Nišu. Naš put ka Leskoviku se odvaja u pravcu zapada i vodi preko brojnih bregova, brda, šuma i livada. Upravljajuæi se pomoæu topografske karte iz 1970. godine veoma brzo smo se naši van puta odnosno na mestima gde je možda nekad, pre 40 gina bilo puteva a danas ih nema. Meðutim to èetvorici upornih bajkera nije predstavljao problem jer smo bicikle preneli preko neprohodnih terena.

Posle nekoliko èasova našli smo se na samom vrhu Ozrena, na Leskoviku na 1174 m.n.v. To je deo Ozrena sa kojeg pogled puca ka Staroj planini i granici sa Bugarskom istoèno, pravo, odnosno prema jugu vidi se Suva planina, Niš, Južna Morava, auto put ka Beogradu, planina Jastrebac i deo Aleksinca prema zapadu, dok se ispod nas jasno video Manastir Sveti Stevan u selu Lipovac, potom selo Stanci, Dobrujevac, Katun, a zapadno od Lipovca Prugovac i Crna Bara. Sa druge - zapadne litice moglo se uoèiti i Bovansko jezero izmeðu planina.

poèetak puta
  Leskovik ispred nas
 LeskovikAca na vrhumanastir sv Stefan u Lipovcu
LeskovikLeskovikpogled se pruža ka bovanskom jezeruizvor Kalinovica @ 23hNa samom vrhu nalazi se stub koji su najverovatnije postavili šumari ili vojska, a od vrha kroz šumu se proteže u žbunje i rastinje urasao put ka nižim planinskim vrhovima Ozrena - Kopanim parama i Trljacima.


Rotacionu fotografiju sa vrha ispod Leskovika sa kojeg se pogled pruža prema niško-aleksinaèkoj kotlini možete pogledati ovde:

Kliknite na sliku za rotacioni prikaz iz centra Sokobanje

kliknite za rotacioni prikaz

Svim zainteresovanim gostima i planinarima preporuèujemo obilazak ovog vrha, ali uz bitnu napomenu da je najbolje na put iæi pešaka, da ponesete vode i da se vratite istim putem kojim ste došli jer æe samo tako biti najsigurnije za vas.


više fotografija sa ovog izleta možete pogledati na našem forumu.
 

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Èair

Virtuelni vodiè

Virtuelni vodiè kroz Sokobanju

Èitalac reporter

Citalac - reporter

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija: