Skip to content

Sokobanja
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Konaci Romanov
Pansion Sunny
Vila Živkoviæ, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Banjica

Anketa

Novu godinu proslaviæu:
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 13 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas352
mod_vvisit_counterJuce627
mod_vvisit_counterOve nedelje6070
mod_vvisit_counterOvog meseca17896
Ozren 2
Ozren 2
mapa ozrenskih izletišta 2
"KRIVINÈE"

Ukoliko želite da provedete dan u prirodi, planina Ozren æe vam pružiti gostoprimstvo na nekim od svojih popularnih izletišta. Da bi ste do ovih, na mapi obeleženih izletišta došli, uputite se Ozrenskim putem i nakon prolaska pored Restorana "X" na raskršæu skrenite levo. Nedugo potom stižete do velike okuke koju meštani, naroèito mlaði nazivaju "Krivinèe". Odatle, sa visine od 532 m.nv. pruža se predivan panoramski pogled ka sokobanjskoj kotlini. Predlažemo vam da tu zastanete i napravite neki snimak.

Rotacioni prikaz sa krivinèeta
Krivinèe na Ozrenu

IZVOR "BARUDŽIJA"

Na putu uzbrdo proæi æe te pored još nekih lepih vidikovca sa kojih se pruža lep pogled na kotlinu, a ubrzo potom naiæi æe te na izvor "Barudžija". Greškom je na tabli pored puta napisano "Barukdžija", ali su meštani suvišno slovo sa table uklonili. Pored izvora nalaze se klupe sa drvenim suncobranima i mesto je pogodno za odmor u šumskom ambijentu. Nekad vode na izvoru ima, a nekad nema. Ukoliko je ima, obièno je hladna i podesna za rashlaðivanje piæa. Leti æe te sigurno tu sresti turiste koji roštiljaju i uživaju u prirodnom ambijentu, zvuku šume i pesmi ptica.

BarudžijaBarudžijaBarudžijaBarudžija
Izvor "Barudžija"


IZLETIŠTE "OÈNO"

Na putu ka Ozrenu dalje oèekuje vas velika uzbrdica, a nakon nje raskršæe. Na vama je da odluèite da li želite da idete levo ka paraglajding uzletištu, izvoru Šopur i Oštroj èuki ili desno ka izletištu "Oèno", Kalinovici i ozrenskim livadama. Mi vam predlažemo da najpre posetite izletište "Oèno" koji je taj naziv dobilo zato što se nalazi u ataru Specijalne bolnice "Ozren" za leèenje problema sa oèima.  Iako je poprilièno dugaèka, nije preterano naporna ni šetnja do "kamena ljubavi", na kome su se, kažu meštani, voleli hajduk Veljko i Èuèuk Stana. I danas je obièaj da dvoje mladih i zaljubljenih stane na kamen i poljubi se, verujuæi da to garantuje veènu ljubav. Stolovita (usamljena) kamena stena nasred velike livade je simbol zaljubljenih. Ako se dvoje popnu na stenu zajedno i fotografišu se, ostaju zaljubljeni do kraja života.

OènoOènoOènoKamen ljubavi
izletište Oèno i kamen ljubavi

Izletište je obraslo niskom planinskom travom na livadi koja je okružena gorostasnim bukovim stablima i èetinarima. Najbolji odnos kiseonika i ostalih gasova koji èine vazduh nalazi se na izletištu Oèno. Nije bez razloga baš ovde formirano oèno odeljenje, za ljude koji iz cele Srbije ail i i inostranstva dolaze ovde da poprave svoj vid. Najveæa koncentracija negativnih jona, koji iz organizma eliminišu sve štetne materije je upravo ovde. Ovde su ispod stoletnih bukava od drveta sagradjeni paviljoni sa stolovima i klupama, igralište za mali fudbal i košarku, a postoji i prorodni kamin gde turisti mogu sebi da pripreme jela sa roštilja.


Rotacioni prikaz sa izletišta Oèno
izletište Oèno i kamen ljubavi

IZLETIŠTE "KALINOVICA"

Nedaleko od izletišta "Oèno" nalazi se drugo popularno izletište "Kalinovica". Na lepo ureðenom izletištu Kalinovica, u šumsko-livadskom ambijentu, posebnu atrakciju predstavljaju dve sekvoje, ali i izvor èija hladna voda ne samo da toli žeð, veæ se i u mnogim sluèajevima koristi umesto hladnjaka. Oko izvora su postavljene klupe, mesta za roštilj i nekoliko malih drvenih kuæica za popodnevni piknik. Iznad Kalinovice nalaze se travnati tereni za fudbal, badminton, košarku, frizbi i naravno parking za one koji dolaze automobilom. Dakle do Kalinovice možete doæi putem ili šumskom stazom od Oènog.

KalinovicaKalinovicaKalinovicaKalinovica
izletište Kalinovica


OZRENSKE LIVADE

Od izletišta Kalinovica šetnju možete produžiti preko Ozrenskih livada. Predeo ozrenskih livada je proglašen predelom izuzetnih odlika zbog predivnih padina i jedinstvenog prirodnog ambijenta koji svakako treba iskusiti. Sa livada pruža se pogled severno ka Specijalnoj bolnici "Ozren" (Ozren 1) i prema Oštroj èuki, treæem planinskom vrhu Device južno. Ukoliko ste želnji šetnje kroz šumu, predlažemo vam da krenete u pravcu Oštre èuke južno. Nedugo potom proæi æe te pored nekoliko vikendica i naæi æe te se na raskršæu.  Ukoliko ste zaista želji avanture skrenite desno, odnosno zapadno i put produžite ka mestu "Kopane pare" ili ka najvišem planinskom vrhu Ozrena - Leskoviku na 1174 m.n.v.

Ozrenske livadeOzrenske livadeOzrenske livadeOzrenske livade
Ozrenske livade


PARAGLAJDING START

Da se vratimo natrag na raskrsnicu odakle možete skrennuti desno ka Oènom i Kalinovici i levo ka Paraglajding startu, Šopuru i Oštroj èuki. Posle par krivina uzbrdo, uoèiæete odvajanje levo ka paraglajding startu, odnosno mestu odakle paraglajderi poleæu. Èistina se nalazi se na par stotina metara od skretanja. Odatle se pruža izuzetno lep panoramski pogled na sokobanjsku kotlinu, predeo je raskrèen i postavljeni su stolovi i klupe za odmor i pripremu paraglajderista. Paraglajderisti obièno za poleæu tokom leta na dan opštine Sokobanja.
ParaglajdingParaglajdingParaglajdingParaglajding
Paraglajding start

Kliknite da otvorite rotacioni prikaz sa paraglajding starta
kliknite na sliku za 360° rotacioni prikaz sa paraglajding starta


IZVOR "ŠOPUR"

Putem dalje posle dva kilometra uzbrdo doæi æe te do izvora Šopur. Ova denstinacije je smeštena u staroj bukovoj šumi, odmah pored glavnog Ozrenskog puta koji vodi do sela Golaka - najudaljenija sokobanjska sela, èuvena po ovèijem siru i kiselom mleku koje se seèe nožem. Najlepša pijaæa voda istoène Srbije izvire baš tu, izvor se zove Šopur, a po njemu je i izletište dobilo ime. Na tom izvoru možete natoèiti hladnu, èistu "Ozrensku rosu". Lokalitet je ureðen, tu su drveni stolovi i klupe, a ceo lokalitet se nalazi u hladu stoletnih stabala tako da u vrelim letnjim danima ovde možete pronaæi vašu oazu za popodnevni odmor, roštilj uz ohlaðeno piæe. Ukoliko vodite raèuna o vodi koju pijete, preporuèujemo vam da sa vama ponesete balone za vodu i da natoèite vodu koja je po svojem sastavu i ukusu daleko bolja od bilo koje kupovne vode zbog èega je nazivamo "Ozrenskom rosom".

ŠopurŠopurŠopurŠopur
Izvor Šopur

OŠTRA ÈUKA (1075. mnv.)

Malo šumskim stazama, malo asfaltnim putem, možete doæi èak do Oštre èuke (1075 m.n.v.), treæeg visinskog vrha Device (posle Èapljinca 1187 m.n.v.). Put do vrha obeležen je crvenim plastiènim strelicama koje su prikucane na drveæe usput. Put vas vodi na istoènu stranu ove èuke i nije teško savladati ga. Sa vrha Oštre èuke pogled se pruža na Moravsku dolinu a kroz izmaglicu vam se ukazuje zmijolika Južna Morava i Suva planina kod Niša na jugu i Ozrenske livade, sokobanjska kotlina i planina Rtanj na severu.

Oštra èukaOštra èukaOštra èukaOštra èuka

Interesantno je da veæina Sokobanjèana pogrešno misli da je Oštra èuka najviši vrh Ozrena. Niti je Oštra èuka najviši vrh, niti se nalazi na Ozrenu. Oštra èuka katastarski se nalazi na planini Devici, a èak ni na njoj sa svojih 1075 metara nadmorske visine i dalje nije najviši vrh jer se ispred njega nalazi Aleksin kamen na 1100 mnv, a potom Èapljinac kao najviši vrh Device na 1187. mnv. Na susednoj planini Ozren najviši vrh je Leskovik na 1174. metara n.v.


Kliknite da otvorite rotacioni prikaz sa Oštre èuke
kliknite na sliku za 360° rotacioni prikaz sa Oštre èuke


 

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Èair

Virtuelni vodiè

Virtuelni vodiè kroz Sokobanju

Èitalac reporter

Citalac - reporter

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija: