Skip to content

Sokobanja
Turistièka razglednica: Vrmdžansko jezero

Na èetiri kilometra od Sokobanje, prema Aleksincu, put se prema Rtnju odvaja prema Latin-gradu i Vrmdžanskom jezeru. Postoji
i tabla koja posetioce upuæuje ka ovom nedovoljno promovisanom lokalitetu. Put ka selu Vrmdža obnovljen je uz pomoæ Evropske zajednice, ali samo do sela Trgovište. Dalje nisu mogli, a zlobnici kažu da investitori nisu znali da izgovore ime sela - Vrmdža.

Otkud ovom lepom selu ovo neobièno ime, pita se svako ko za njega èuje. Ko mu ga dade i od koje reèi potièe? U ovom kraju se i danas kaže da kiša vrne iz oblaka, i da treba navrnuti vodu u baštu. E, iz reèi navrnuti poteklo je ime Vrmdža, kao i  Vrnjci i Vrmac. To znaèi da mesto sa tim imenom ima mnogo izvora, potoèiæa, potoka, reèica, pa i reka, jer reè vrm, oznaèava  vodu, kao što va, govori o izvoru (Lipovac - izvor pored lipe).

Stoga, gledajte da ne promašite skretanje i posetite ovo predivno sokobanjsko selo.

Put ide izmeðu zatalasanih njiva, lepo ureðenih voænjaka i livada prema brdu na kome se nalazi seoska crkva nešto pre središta sela. A u samom selu, okružene kuæama vide se visoke stene poput štita. To je Latinski grad. Njegova istorija seže u daleki èetvrti vek, kada je bio èuvar Carskog druma, kasnije vizantijski bedem protiv najezde Slovena, a potom utvrðenje svekolike vlastele, da bi ga u svom pohodu, 1413. godine, srušio Bajazitov sin, sultan Musa, poznat i kao Musa Kesedžija.

 

Bilo je to ono vreme kada su srušeni i Soko-grad, Lipovaèki grad, Bovan (Bolvan) i druga utvrðenja u ovom kraju. Kažu da je posle toga ovde život bio skoro zamro èitavih dve stotine godina.

Selo je udaljeno od Sokobanje samo desetak kilometara, na nadmorskoj visini oko 500 metara, ima oko 200 domaæinstava sa oko 800 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom. Koristi zdravu vodu iz planinskih izvora koja vodovodom dolazi u skoro svako domaæinstvo. Osvetljeno je uliènom rasvetom, obezbeðena je dobra èujnost mobilnih telefona i skoro svaka kuæa ima telefon. Dušu dalo za seoski, ekološki turizam!

Kada se naðete u selu, videæete lepo postavljeni znak koji posetioce upuæuje ka Vrmdžanskom jezeru. Makadamskim putem koji je Opština Sokobanja nedavno napravila možete kolima, biciklom (kao mi) ili motorom veoma brzo do jezera doæi jer se lokalitet od centra sela nalazi na svega 3 km.

Usput videæete lepu vodenicu pored koje se nalazi još jedan izvor koji vodom dopunjuje Vrmašku reku èiji se glavni izvor nalazi dalje, usput ka jezeru. Na glavnom izvorištu te reke koji se nalazi pored puta možete odmoriti i osvežiti se u èistom i bistrom izvoru. Put æe Vas dalje navesti kroz lepu šumu i kada se najmanje nadate ispred Vas æe se vidik otvoriti sa jezerom i planinom Rtanj u pozadini.


Samo jezero kraškog je porekla, ovalnog je oblika ne veæeg od 50 metara. Voda se sa okolnih bregova sliva u jezero hraneæi ga, kao i podzemni izvori i kišnica takoðe. U planu je i izgradnja pumpe koja bi vodu sa lokalnog izvora u jezero sprovodila. U jezeru obitavaju ribe koje su ljudi tu sa strane doneli. Èesto možete videti i ljude koji tu vreme provode pecajuæi. Oko jezera nalaze se klupe sa drvenim suncobranima i stolovima na kojima možete odmoriti u hladu i nešto pred put  prezalogajiti.


Nadalje možete iæi traktorskim putem ka zapadnoj strani Rtnja, a ukoliko budete imali sreæe, možete se susreti i sa nekim jelenom ili srnom. Zimsku varijantu izleta sa vukovima nismo isprobavali, a ni vama je svakako ne bi preporuèili.

Sve u svemu, Vrmdža sa Vrmdžanskim jezerom predstavlja odliènu odredišnu taèku za sve one koji žele istražiti neku novu lokaciju u prirodnom ambijentu sokobanjske kotline. Ukoliko do jezera želite da doðete biciklom, a nemate dovoljno kondicije, naša preporuka je da bicikle stavite u autobus ili gepek automobila i da biciklama na put krenete od centra sela. U povratku vam auto niti autobus neæe biti potreban jer na putu do Sokobanje je nizbrdica sa visinskom razlikom od oko 120 m.

 

 

Ukoliko želite da saznate nešto više o samom selu i stanovništvu, proèitajte èlanak Vrmdža i stanovništo .

Ukoliko želite da pogledate foto-album sela i jezera, pratite ovaj link.
 
Ukoliko želite da u programu Google Earth pronaðete lokaciju jezera pratite ovaj link
Putopisci:
Saša Stojanoviæ i Dušan Puriæ

Komentari (2)Add Comment
odlicno!
napisao furious , 29, August, 2007
Odlican tekst, momci! Zovite kad idete sledeci put.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +2
Super!!!
napisao Lilan , 29, August, 2007
Sve je uradjeno maximalno dobro...
Svaka cast momci...
Samo napred... :)
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy