Skip to content

Sokobanja
Bovansko jezero

Bovansko jezero u klisuri reke Moravice, desetak kilometara od Sokobanje, veštaèka je akumulacija u sistemu sliva Morave. Dugo je oko 8km, a duboko do 50m pored brane. Bogato je ribom, pa je, kažu, pravi raj za ribolovce. U letnjoj sezoni na obalama jezera sve je više kupaèa. Izlet na Bovansko jezero, pecanje, kupanje ili vožnja èamcem, dogaðaji su koji se dugo pamte. Akumulacija se nalazi na reci Moravice u bovanskoj klisuri izmeðu sela Bovan i Trubarevac.

Od nedavno sokobanjska strana Bovanskog jezera sreðena je, nasipan je pesak i postavljeni su drveni stolovi, klupe i suncobrani. Svakodnevno ovu stranu jezera poseti veliki broj kampera i kupaèa koji tu traže spas od nesnosnih letnjih vruæina koje ovih dana dosežu i 40ti stepen. Inaèe, i dalje daleko popularnija i poseæenija je aleksinaèka strana jezera nadomak sela Bovan po kome je ovo veštaèko jezero dobilo ime.  Na toj strani, na „prvoj – crvenoj“, „drugoj“ i „treæoj“ ima daleko više kupaèa, plaža je otvorenija i nudi više zabavno-rekreativnog sadržaja nego sokobanjska. Veliki broj posetilaca sokobanjske strane bovanskog jezera žali se da je voda prljava jer je priliv sveže vode iz reke Moravice sveden na minimum zbog suše i velikih vruæina. Takoðe, nigde ne postoji javni toalet, niti izvor ni èesma sa pijaæom vodom pa samim tim ne postoje ni tuševi.

Prva plaža
Prva plaža na aleksinaèkoj strani jezera

Prostranija plaža, bolji prilaz vodi, veæi parking prostor, neposredna blizina prodavnica, restorani i kafiæi na plaži, kao i moguænost iznajmljivanja pedalina prednosti su aleksinaèke strane Bovanskog jezera u odnosu na sokobanjsku. Meðutim, primedbi kupaèa prisutne su i na toj strani; najèešæe se ljudi žale na nepostojanje javnih toaleta, nehigijenu, nepostojanje javnih èesmi i izvora pijaæe vode,  sveprisutnu štroku itd.

 

Ono što bi smo Vam svakako preporuèili je vožnja pedalinom koja košta 300 dinara po satu. Penzionerka Jovka Rakiæ koja se bavi iznajmljivanjem pedalina kaže da je ove godine poseta Bovanskom jezeru slabija nego prošle. Kako kaže, s obzirom da se ovih dana sreðuje prilaz plaži, nada se da æe se ovih dana broj poseta poboljšati.

Pedalino
Vožnja pedalinom predstavlja pravi ugoðaj
 

Ukoliko želite da pogledate Foto-album Bovanskog jezera kliknite ovde.

Ukoliko želite da proèitate èlanak o tragiènoj nesreæi na jezeru kliknite ovde.

 

Komentari (1)Add Comment
...
napisao ziska79 , 17, May, 2009

jedno,jedino,neponovljivo,,Bovansko jezero!!!Sta reci,RAJ
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +3

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy