Skip to content

Sokobanja
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Konaci Romanov
Pansion Sunny
Vila Živkoviæ, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Banjica

Anketa

Novu godinu proslaviæu:
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 12 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas282
mod_vvisit_counterJuce627
mod_vvisit_counterOve nedelje6000
mod_vvisit_counterOvog meseca17826
Vidovdanski, noæni uspon na Rtanj


Planinarski klub „Šiljak“ i ove godine organizuje 16. tradicionalni „Vidovdanski –Noæni uspon na Rtanj“. Akcija se održava u noæi izmeðu subote, 24.juna i nedelje 25. juna.Planina Rtanj je pravo mesto za sve koji vole izazov.
Poseban izazov predstavlja noæni uspon na vrh Rtnja (Šiljak 1560 m) i pogled na prelepi zvezdani svod, koji na ovoj planinini u vedrim noæima izgleda fascinantno. Zatim posmatranje izlaska sunca u zoru sa vrha, što predstavlja neprikosnoveni doživljaj za svakog posetioca.
Uspon na vrh je poseban doživljaj, jer se sa njega posle svitanja vide Boljevac, Bor, Sokobanja, Kopaonik, Jastrebac, Stara planina, Kuèajske planine, a kada je vedro u ranim jutarnjim satima mogu se videti vrh Avale i Kalemegdan.

Staza je ukupne dužine 14,2 km. Kreæe se iz naselja Rtanj stazom sa južne strane za oko 4 sata laganog hoda se stiže do vrha Šiljak na 1560 m nv.

Rtanj je planina koja pripada Karpatskim – balkanskim planinama i sastoji se od kreènjaèkog grebena i izrazite kreènjaèke kupe na istoku. Svakako najprepoznatljiviji deo je piramida na kojoj se i nalazi najviši vrh Šiljak.
Prema geografu Jovanu Cvijiæu, Rtanj je jedna od najlepših planina u Srbiji, a opsednut vrhom Šiljak Ðura Jakšiæ je napisao poèetne stihove pesme „Otadžbina“- „I ovaj kamen zemlje Srbije, što preteæ Suncu dere kroz oblak…“

Èudesni Rtanj je najmisterioznije mesto u Evropi i najveæa svetska piramida za koju mnogi kažu da nije dovoljno istražena. Mada, možda nije istražena za javnost, ali sigurno je u tajnosti istažena od mnogih domaæih “posebnih ljudi” kao i stranaca koji nekontrolisano, kao “obièni turisti”, dolaze na Rtanj.

Otvaranje akcije planirano je za  00:15, od 05:00 – 08:00 vreme je predviðeno za boravak na vrhu planine, a silazak u naselje Rtanj planiran je u terminu od 08:00 – 11:00 sati.

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Èair

Virtuelni vodiè

Virtuelni vodiè kroz Sokobanju

Èitalac reporter

Citalac - reporter

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija: