Recepti domace kuhinje!!!

<< < (14/14)

Dacha:
INDIJANCI
Umutiti 50 gr margarina, 180 gr secera, jedno celo jaje, 30 gr kakaoa, 1 kasicicu sode bikarbone, 180 gr mleka i 180 gr brasna. Umuceno peci u dugackom plehu. Ispeceno i ohladjeno premazati pekmezom od kajsija. Preko pekmeza stviti saum pa glazuru od cokolade.
Saum: uspinovati 600 gr secera sa 10 kasika vode. Umutiti 10-12 belanaca pa u belanca polako sipati vruc secer i nastaviti kuvanje na pari 30-40 minuta neprestano mesajuci. Dodati dosta vanilin secera. Kuvano staviti preko testa.
Glazura: 3 kasike mleka, 3 kasike secera, 100 gr cokolade, kuvati pa dodati 50 gr margarina. Toplo prelit preko sauma.

na vrh

LOPTICE OD SMOKAVA
250 gr secera spinovati sa 2-3 kasike vode i dodati 250 gr seckanih smokava i 1/8 kg seckanih oraha. Prohladiti pa rukama praviti loptice i uvaljati u kristal secer.

na vrh

BRZI MEDENI KOLACI
Materijal: 300 gr brasna, 200 gr margarina, kora od jednog limuna, 150 gr meda, 5 gr sode bikarbone.
Zamesite testo od brasna, margarina, meda i soda bikarbone. Masi dodati limunovu koru. Testo razvuci na 2 cm debljine. Peci na umerenoj temperaturi.

na vrh

MEDENJACI
Materijal: 200 gr secera,. 100 gr meda, 5 gr sode bikarbone, 10 gr tucanog karanfilica, 500 gr brasna, 3 jaja-1 zumance, 20 gr ulja.
Zamesiti testo od 3 cela jaja-1 zumance, meda, secera, brasna, soda bikarbone, ulja i karanfilica. Od toga pravti kuglice i peci na jakoj vatri. Kada budu gotove, skinuti ih u serpu preliti prelivom.
Preliv: uspinovati 150 gr secera sa malo vode i u tu masu dodati umuceni belanac, pa mutiti dok ne pobeli.

Dacha:
SRNECA LEDJA
U posudu staviti 140 gr maslaca, 140 gr secera u prahu i 4 zumanca i sve to umutiti zicom na pari. Kad masa postane penasta, skinuti je sa pare i dodati 4 stangle omeksale cokolade, 100 gr samlevenih badema, sneg od 4 belanceta i 70 gr brasna. Sve to varjacom dobro izmutiti. Testo istresti u dugacak rebrasti kalup, prethodno podmazan i posut brasnom i peci na umerenoj temperaturi. Peceno testo izruciti iz kalupa i ostavti da se hladi. Hladno testo preliti glazurom od cokolade koji se priprema na sledeci nacin: u posudu staviti 2 stangle cokolade sa 5 kocki secera i ½ dl mleka, pa to istopiti na pari, mesajuci stalno zicom za sneg. Ovim preliti kolac i ostaviti da se preliv ohladi. Naknadno izmesati jedno belance sa kasikom secera i dodati kasicicu marmelade od kajsija. Ovim drugim prelivom kolac ukrasiti u vidu krsta sirine 2-3 cm, a preko krsta zabosti obaren i sitno iseckan badem.

na vrh

PADOBRANCI
Umutiti sneg od 4 belanaca, dodati 210 gr pah secera. Kada se dobro umuti, dodati 200 gr mlevenih oraha, jednu kasicicu mlevenog keksa. Vaditi puslice kasicicom stavljati u pleh i peci. U medjuvremenu pripremiti fil od umucena 2 zumanca sa 100 gr secera i 2 stanlge strugane cokolade i malo margaarina. Izvaditi pecene puslice i po 2 spajati napravljenim filom a sluziti nakon 2 dana.

na vrh

ORAHOVE KOCKE
3 cela jajeta, 6 soljica secera umutiti pa dodati 3 soljice ulja, 4 soljice mlevenih oraha, 5 soljica brasna i prasak za pecivo. Umucenu masu peci u cetvrtastom plehu.
Fil: 12 kasika secer i 6 kasika vode staviti da vri, dodati 2 stangle cokolade, 100 gr margarina, 4 soljice oraha. Skinuti sa vatre i vreo fil preliti preko vrelog testa. Ohladiti kolac pa seci na kocke.

Dacha:
KOLAC SA JOGURTOM
2 jajeta umutiti sa 2 case (od jogurta) secera pa dodati 1 jogurt, ½ case ulja, 2 case brasna, 1 casu mlevenih oraha, malo ruma, kore od limuna, vanil secer i prasak za pecivo. Umucenu masu sipati u pomascen i brasnom posut pleh i peci. Pecen kolac poprskati rumom i posuti prah secerom.

na vrh

COKOLADNE ROLNICE
Umesati 100 gr mlevenih oraha, 100 gr secera u prahu, 100 gr samlevene cokolade i jedno belance. Umesanu masu rastanjiti na dasci izdasno posuti prah secerom u obliku pravougaonika.
Posebno umutiti 50 gr margarina, 50 gr secera u prahu i jedno zumance. Ovu smesu polako premazati preko rastanjene tamne mase, sve zajedno uviti u rolnu duzom stranom. Rolnu uviti u foliju pa po potrebi jos rastanjiti i staviti na hladno da se stegne.

na vrh

BELE KOKOSOVE KIFLICE
Umesiti 200gr margarina, 100 gr secera, 100 gr kokosovog brasna, 350 gr mekog brasna i jedno celo jaje. Testo izmesati, staviti u masino za meso i pomocu kalupa praviti kiflice. Kiflice redjati u podmazan pleh i peci a kada porumene povaditi ih i uvaljati u prah secer.

na vrh

NOVOGODISNJI KOLAC
Jedna kesica instant kvasca, 500 gr brasna, 100 gr badema, 15 gr suvog groydja, 1 vanilin secer, 3 kasike ruma, 100 gr secera, so, 3-4 dl mleka, 200 gra margarina, 50 gr maslaca za premazivanje, secer za posipanje.
Oljustene bademe krupno iseci a suvo grozdje oprati i namociti u rum. Brasno staviti u ciniju i dobro izmesati sa instat kvascem. U sredini napravtiti udubljenje pa u njega staviti pripremljene bademe, suvo grozdje, secer, vanilin secer, so, omeksali margarin i sa mlakim mlekom zamesiti glatko testo.
Testo pokriveno staviti na toplo da raste. Kad testo udvostruci zapreminu, stavite ga u kalup ili duguljastu tepsiju iznutra oblozenu masnom hartijom. Posle drugog odmaranja od 20 minuta, kolac staviti da se pece oko 40 minuta na 200 stepeni. Peceni kolac premazite omeksalim maslacem i pospite secerom u prahu.

Dacha:
MALI SAVETI

CUVANJE HLEBA
U toplim letnjim daninma hleb ne treba uvijati u platneni salvet ili jos gore, stavljeti u polietilensku vrecicu sto mnogi cine. Tako cuvan hleb vrlo brzo uplesnivi. Najbolje je cuvati ga u metalnoj kutiji sa rupicama na poklopcu.

FLEKE OD KRVI
Fleke od krvi brzo i efikasno nestaju ako se naflekana mesta odmah potope u vodu, istrljaju i operu obicnim sapunom. Ako su fleke starije, tkaninu potopite da odstoji par sati u hladnoj vodi, pa tek onda prati. Fleke od krvi obavezno prati samo u hladnoj vodi.

SKUPLJANJE DIMA
Ako u prostoriji ima dosta pusaca, prostorija ce se ubrzo napuniti dimom i postati zagusljiva. Da bi se to izbeglo, upalite obicnu svecu i stavite je na sto. Ona ce vrlo brzo pokupiti sav dim i nece dozvoliti nagomilovanje novog.

ODRZAVANJE FIKUSA
Ako su listovi fikusa nakupili prasinu i prljavstinu, ne treba ga prati vodom. Dovoljno je samo suvom krpom prebrisati listove a posle ih izglancati krpom natopljenom u pivo. Pivo ce mu dati lep sjaj.

FLEKE OD MASTILA
Ako je na tkaninu kanulo mastilo, provereno cete ih ocistiti ako naflekano mesto potopite u hladno mleko i operete njime. Na kraju isprati hladnom vodom. Ako fleka nastane prilikom pisanja, na papiru, fleka ce za sekundu nestati ako je predjete vatom natopljenom u razredjivac za fotografije “FR-3” i “FR-4”. Razvijac napravite prema uputstvu koje se nalazi na poledjini.

MASNE MRLJE
Masne mrlje na tkaninanama uklonicete ako ih pospete talkom, a nesto kasnije iscetkajte.

VOSAK OD SVECE
Ako slucajno kapne vosak od svece, sacekajte da se stegne, ocistite ga tupom stranom noza, mrlju koja je ostala prekrijte tankom hartijom i preko nje predjite mlakom peglom. Ako fleka ne nestane postupak ponavljajte uvek sa cistom hartijom dok ne upije sav vosak.

MRLJE OD ZVAKACE GUME
Ako se zvakaca guma zalepi na odecu ne pokusavajte da je sastruzete, jer tako mozete da napravite rupu, vec uzmite kockicu leda, pa njome predjite preko zvakace gume. Guma ce se stvrdnuti i sama odlepiti bez problema. Ako slucajno ostane mrlja skinite je tako sto preko nje stavite tanak papir i predjete mlakom peglom.

CISCENJE SREBRA
Pepeo od cigarete pomesajte sa sokom od limuna, pa ovom mesavinom istrljajte mekom krpom srebrne predmete. Na kraju izglancajte suvom mekom krpom. Srebrne lancice ocistite tako sto ih stavite u sirce da prenoce pa sutradan samo isperite mlakom vodom.

KADA KUVATE KUPUS
Kada se kuva kupus, po celom stanu se siri neprijatan miris. Da bi se to izbeglo, prekrijte serpu u kojo j se kuva kupus cistom krpom natopljenom sircetom.

SIGURAN LEK PROTIV MUVA
Ako u letnjim danima ne znate da se odbranite od muva, pokusajte sa starim narodnim “lekom”. Stavite u vazu na stolu nekoliko strucaka metvice ciji miris muve ne podnose i beze od njega.

KOCKICE LEDA U BOJI
Ako u posudice za led koje ste napunili vodom sipate malo sirupa od pomorandze, maline, mentola ili limuna dobicete kockice leda u boji koje ce odruseviti Vase malisane.

KAD TEPIH PROGORI
Ako se desi da je cigareta pala na tepih i on poceo da gori ali se jos nije napravila velika rupa sa druge strane nanesite malo lepka.Na mestima gde to nije mnogo vidljivo iscupajte dlacice pa ih strpljivo nalepite na progorelo mesto.

MRLJE OD LEPKA
Ako na tkanini imate neku mrlju od lepka, skinucete je bez problema, ako je natopite sircetom a zatim vatom natopljenom vodom predjete preko mrlje. Ispod mrlje stavite parce tkanine koja upija vodu.

PRODUZITE SVEZINU PERSUNA
Operite i osusite strukove persuna, odkinite listice i iseckajte ih sitno. Stavite ih u teglu, zatvorite i stavite u frizider. Ovako pripremljen persun mozete sacuvati oko 15 dana.

TESTO ZA PALACINKE
Ako vam se testo za palacinke lepi za tiganj i nije rastresito, dodajte casu piva ili sneg od belanceta sa malo soka od limuna, palacinke ce biti rastresitije i nece se lepiti.

NEGA RUKU
Neznost i belinu ruku mozete sacuvati na vrlo jednostavan i ekonomican nacin bez upotrebe ikakvih krema. Kada pravite pire od krompira, namazite njime malo ruke, ostavite tako nekoliko minuta a zatim ih operite prvo vrucom a posle hladnom vodom. Na kraju ih istrljajte sokom od limuna. Limun ce ukloniti sve neprijatne mirise a ruke ce dobiti zeljenu neznost i mekocu.

MRLJE OD CRNOG VINA
Crno vino ostavlja ruzne i trajne mrlje na stolnjaku. To mozete izbeci ako isprljano mesto odmah pospete sodom bikarbonom ili kuhinjskom solju. Posle skidanja stolnjak isperite a potom normalno perite.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana